Kategorier

Produkter

Storlekguide

 
Rätt storlek på cykeln

Rätt storlek på din cykel är en viktig aspekt för att säkerställa komfort, prestanda och säkerhet under dina cykelturer. I den här guiden kommer vi att utforska hur du bäst väljer cykelstorlek genom att ta hänsyn till dina egna mått och typen av cykel du behöver.

 

 • Inre benlängd: Mät avståndet från golvet till grenen. Detta mått hjälper dig att avgöra vilken ramstorlek som passar dig bäst.
 • Armlängd: Mät från axeln till handleden. Detta kommer att påverka valet av styrets bredd och längd.
 • Torso längd: Mät från höftbenet till nacken. Detta hjälper dig att avgöra rätt ramgeometri.
 • Väljer du en vanlig standardcykel och du inte cyklar väldig mycket så räcker din kroppslängd långt för att avgöra rätt ramstorlek.

 

Artikel bild

 
Cykeltyper och användningsområde

Det finns en mängd olika cykeltyper, var och en optimerad för specifika användningsområden. Här är några exempel:

 

 • Mountainbike: Om du vill köra i terräng, behöver du en cykel med en robust ram. Typiska ramstorlekar för mountainbikes varierar från XS (extra small) till XL (extra large) Vanligt är också att dessa mäts i tum. Ex 15-17-19-21" (ej att förväxla med hjulstorlek) 
 • Racercykel: För snabb och effektiv körning på vägar är racercyklar ett populärt val. Ramstorlekarna sträcker sig från 46 cm till 61 cm eller mer, beroende på din kroppslängd.
 • Hybridcykel: Dessa är allsidiga och bra för allt från pendling till avslappnade turer. Storlekarna varierar beroende på tillverkare, men de finns ofta i storlekar som S, M, L och XL.
 • Citybike: För stadscykling och bekväm pendling är citybikes ett utmärkt alternativ. Storlekarna brukar mätas i centimeter, exempelvis 47-51-55-59cm.
   
Ramstorlek och geometri

När du väljer din cykel är ramstorleken avgörande. Ramstorleken mäts från centrum av vevlagret till ovansida av sadelröret (horisontellt) och detta påverkar topprörets längd i motsvarande grad. Här är exempel på ramstorlekar för en racercykel baserat på din kroppslängd:

 

 • Om din längd är under 160 cm, bör du överväga en 46-50 cm ramstorlek.
 • För en längd mellan 160 cm och 175 cm, passar en 50-54 cm ramstorlek.
 • Om du är 175 cm till 185 cm lång, bör du leta efter en 54-58 cm ramstorlek.
 • En längd över 185 cm pekar åt storlek 60 cm och uppåt.
 • Storlekar i centimeter är direkt översättningsbara i tum ("), 17" = 43 cm osv.

För en längd över 180 cm, kan en 58 cm eller större ramstorlek vara lämplig. Geometrin på cykeln påverkar också din sittställning. En mer upprätt geometri ger ökad komfort, medan en mer aggressiv geometri ger bättre aerodynamik. Tänk på din personliga komfortnivå och cykelns syfte när du väljer geometri. Cykelns körställning kan i viss mån ändras genom byte av styrstam.
 

Justerbarhet

Ta hänsyn till cykelns justerbarhet. Vissa cyklar har fler justeringsmöjligheter än andra. Detta kan vara användbart för att finjustera din cykel för bästa komfort och prestanda. Prova innan du köper Det bästa sättet att säkerställa att du får rätt storlek på din cykel är att testa flera alternativ. Besök din lokala cykelbutik och prova olika modeller och storlekar. Detta ger dig en bättre känsla för vilken cykel som passar dig bäst.
 

Slutsats

Att välja rätt cykelstorlek är en viktig process som bör baseras på dina egna mått, cykeltyp och personliga preferenser. En cykel i rätt storlek kommer att öka din komfort och prestanda samtidigt som den minskar risken för skador. Ta dig tid att noggrant överväga de faktorer som nämnts ovan för att säkerställa att din nästa cykeltur blir så njutbar och säker som möjligt.